Web Analytics Made Easy - Statcounter

بررسی اطلاعات منتشر شده خودروسازی سایپا در سایت کدال سازمان بورس نشان می دهد این خودروساز همچنان از فروش خانواده پراید کسب درآمد می کند. آن طور که صورت های مالی سایپا نشان می دهند این خودروساز طی سه ماهه زمستان 1400 در مجموع 84 دستگاه پراید فروحته است. با توجه به فروش زمستانی پراید، طی سال گذشته در مجموع 142 دستگاه انواع پراید سواری توسط واحد فروش سایپا برای مشتریان فاکتور شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی صورت های مالی سایپا مربوط به سال 1400 که در سایت کدال سازمان بورس منتشر شده نشان می دهد این خودروساز یک دستگاه پراید را در اردیبهشت ماه فروحته است. در دو ماهه ابتدای تابستان نیز در مجموع 57 دستگاه پراید عرضه شده که سهم تیرماه 50 دستگاه و سهم مرداد ماه سال گذشته 7 دستگاه بوده است. اما خودروساز ساکن کیلومتر 15 جاده مخصوص به مدت 5 ماه یعنی از شهریور تا دی ماه هیچ پرایدی را نفروخته است اما در فصل زمستان 84 دستگاه پراید سواری را برای مشتریان فاکتور کرده که سهم دی ماه 31 دستگاه، سهم بهمن ماه 49 دستگاه و سهم اسفندماه نیز 4 دستگاه بوده است.

در حالی نارنجی های جاده مخصوص مشغول فروش پراید هستند که تولید این خودروی سواری محبوب بازار در تیرماه سال 99 و در دوره مدیریت جواد سلیمانی مدیرعامل پیشین سایپا متوقف و در جشن نمادینی که یک ماه بعد در اواسط مردادماه 99 برگزار شد آخرین پراید با امضا محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی به موزه فرستاده شد. در حالی سایپا گاو شیرده خود را از خط تولید خارج کرده که همچنان از فروش پراید کسب درآمد می کند. با توجه به میانگین قیمتی حدود 32 میلیون تومانی که سایپا برای فروش پراید در صورت های مالی خود درج کرده، این خودروساز در سال 1400 از محل فروش پراید در مجموع حول و حوش 4 میلیارد و 545 میلیون تومان به حساب خود واریز کرده است. به نظر می رسد این پرایدها در واقع جز محصولات ناقص سایپا هستند که به تدریج تکمیل و تجاری می شود اما از آنجایی شرکت های خودروساز از خرداد ماه 99 موظف شدند محصولات خود را از مسیر قرعه کشی عرضه کنند و تولید پراید از تیرماه همان سال متوقف شده است بنابراین این خودروی سواری جایی در طرح های فروش غول نارنجی جاده مخصوص نداشته است بنابراین سایپایی ها تعهدی در ارتباط با پراید برای خود ایجاد نکرده اند با این حال مشخص نیست این 142 پراید چگونه صاحبان خود را شناخته اند و این خودروها بر اساس چه مکانیزمی و خارج از قرعه کشی برای مشتریان فاکتور شده است؟ /منبع: اکو ایران

منبع: فردا

کلیدواژه: سایپا فروش پراید دستگاه پراید فروش پراید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۱۴۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پژو سقوط کرد؛ سرگردانی ایران‌خودرو برای تولید محصول محبوب

اطلاعات منتشر شده در سایت کدال سازمان بورس نشان می‌دهد تولید و فروش پژو کاهش یافت.

به گزارش اقتصادنیوز، تولید گروه پژو در فروردین ۱۴۰۳ به نسبت مدت مشابه سال گذشته با افت حدود ۴۰ درصدی همراه شد تا زنگ خطر برای تولید این خانواده محبوب خودرویی به صدا در آید. تولید گروه پژو در فروردین امسال حدود ۱۰ هزار و ۸۰۰ دستگاه ثبت شد این در حالیست که در مدت مشابه سال گذشته ایران خودرویی‌ها نزدیک به ۱۸ هزار دستگاه انواع پژو را در خطوط تولید خود تکمیل کردند.

آبی‌های جاده مخصوص در فروش گروه پژو نیز افت حدود ۱۱ درصدی را در بازه زمانی یاد شده در کارنامه ثبت کردند.

بررسی آمار فروش ایران خودرویی‌ها نشان می‌دهد این خودروساز طی فروردین ۱۴۰۳ بیش از هفت هزار و ۵۰۰ دستگاه پژو برای متقاضیان فاکتور کرده است.

آمار فروش گروه پژو در سال ۱۴۰۲ از فروش حدود هشت هزار و ۴۵۰ دستگاه انواع پژو حکایت می‌کند.

با توجه با اتفاق‌هایی که برای پژو پارس در سال گذشته افتاد به نظر می‌رسد بخشی از این افت تولید و فروش گروه پژو مربوط به پژو پارس باشد.

علاوه بر پژو پارس شاهد هستیم که ایران خودرویی‌ها تولید پژو ۲۰۶ را هم به طور کامل متوقف کردند.

آن طور که مشخص است آبی‌های جاده مخصوص در گروه پژو تمرکز خود را روی خانواده پژو ۲۰۷ قرار داده‌اند.

مدیران ایران خودرو به طور شفاف مشخص نکرده اند که تولید پژو پارس تنها تا پایان بهار ۱۴۰۳ ادامه پیدا می‌کند یا اینکه با توجه به مجوز افزایش قیمت تولید این خودرو همچنان در دستور کار قرار خواهد داشت.

چنانچه تولید خانواده پژو پارس ادامه دار نباشد و تنها خانواده خودرویی که آبی‌های جاده مخصوص تولید آن را ادامه می‌دهد پژو ۲۰۷ باشد باید گفت که دیگر گروه پژو بخش بزرگی از کیک تولید و فروش این خودروساز را به خود اختصاص نخواهد داد.

چنانچه این اتفاق بیفتد باید دید ایران خودرو ظرفیت از دست رفته پژو را چگونه با سایر محصولاتش پُر خواهد کرد.

سیگنال ارسال شده از سوی اطلاعات کدال این خودروساز به بازار می‌تواند روی قیمت گروه پژو اثر گذاشته و نمودار قیمت‌ها را صعودی کند.

دیگر خبرها

  • یک کشته در حادثه برخورد چند دستگاه خودرو در استان قزوین 
  • تمدید مهلت ثبت‌نام بدون آزمون دکتری دانشگاه آزاد تا ۱۲ اردیبهشت
  • «خودروی برقی» راه‌حلی بدون جایگزین
  • تمدید مهلت نام‌نویسی بدون آزمون در مقطع دکتری تخصصی
  • مخالفت سازمان لیگ با درخواست مالک پرسپولیس؛ نمی توانید بلیت ها را بخرید!
  • لزوم رسیدگی سریع‌تر به پرونده شرکت‌های پیش‌فروش خودرو
  • تولید خودروهای برقی تویوتا استارت نخورد
  • خشونت در چهاردیواری‌های بدون شاهد
  • فرصت برای تعیین تکلیف املاک ادارات کرمان
  • پژو سقوط کرد؛ سرگردانی ایران‌خودرو برای تولید محصول محبوب